Činnosť rybárskej stráže v roku 2023

               V roku 2023 vykonávalo činnosť rybárskej stráže (RS) 27 členov. Do aktívu pribudli noví členovia, ktorí sa už aktívne zapojili do plnenia svojich úloh. Aj v uplynulom roku sme zaznamenali množstvo priestupkov, či už menej závažných, ale aj také ktoré sme museli riešiť v ďalšom konaní.

Jeden z prípadov sa stal na našom pstruhovom revíri Pružinka, kde bol spozorovaný rybár loviaci na rybky.
Na miesto bol privolaný člen RS. Keďže dotyčný odmietol spolupracovať, bola privolaná hliadka PZ, ktorá prípad prevzala.

Druhý prípad sa stal počas konania našej VČS, kedy boli nahlásení rybári loviaci v neresisku na revíri Váh č.10. Dotyční ani po výzve nášho člena nechceli opustiť lovné miesto, preto RS priestupok zdokumentovala, a keďže v tomto prípade nešlo o členov našej SRZ MO Púchov, priestupok bol postúpený do príslušnej rybárskej organizácie.

Tretí priestupok sa stal v apríli, opäť na revíri Váh, kde sa konala spoločná nočná kontrola na dodržiavanie dennej doby lovu. Pri nej bol v neskorých nočných hodinách riešený loviaci zo Žiliny, ktorý mal v pláne loviť nonstop. Priestupok bol taktiež postúpený do jeho domovskej organizácie.

Ďalší priestupok bol zaznamenaný v chránenej rybej oblasti Biela Voda, kde boli zadržaní rybári loviaci na hosťovacie povolenie pre lovný revír Biela Voda. Nakoľko nešlo o občanov SR a lovili spôsobom CHaP, bolo im vysvetlené porušenie zákona ako aj ukázanie hraníc lovného revíru.

Ani v ďalšom priestupku nešlo o občanov SR. Tentokrát boli zadržaní dvaja loviaci z Ukrajiny, ktorí lovili na revíri Váh. Loviaci síce mali zakúpené hosťovacie povolenie, ale dopustili sa porušenia niekoľkých paragrafov rybárskeho zákona, lovili na viac prútov, prekročili denný hmotnostný limit úlovkov a nedodržali minimálne lovné miery. Priestupok bol postúpený na ďalšie riešenie.

Aj v poslednom priestupku išlo o občanov Ukrajiny, ktorí lovili na Štrkoviskách Horenická Hôrka, kde bol v tej dobe vyhlásený zákaz lovu vysadených druhov rýb. Ulovené ryby boli vrátené do revíru a následne prijaté nápravné opatrenie.

Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľajú na ochrane našich revírov, či už nahlasovaním priestupkov, vykonávaním kontrol ako aj ostatnými aktivitami prospievajúcimi k ich ochrane. Poďakovanie určite patrí aj členom Policajného zboru, ktorí sú vždy nápomocní členom Rybárskej stráže.

Pripravil Marián Mierný -vedúci rybárskej stráže